University of Nottingham - UK

The GSK Building presented a challenge: design a pleasant, healthy workplace for scientific research teams and build to the highest environmental and sustainability standards. The result is the GSK Carbon Neutral Laboratory for Sustainable Chemistry. Built primarily with mass timber, the two-storey building includes teaching and research laboratories, offices, seminars, and a winter garden. With its own photovoltaic plant and energy-efficient infrastructure, it is built to be carbon neutral over its assessed life cycle.

  • First higher education project to achieve BREEAM Outstanding and LEED Platinum
  • Timber-to-timber dowel connections minimized use of steel
  • PEFC- and FSC-certified timber
  • CLT elements are manufactured with LOCTITE HB S109, HB S409 and HB S049
Year 2015
Type Institutional education
Location Nottingham, United Kingdom
Area 4,500 m2
Timber Manufacturer Binderholz
Segment 1,420 m3 CLT
Architect The Fairhursts Design Group
Contractor Morgan Sindall Group
Adhesive LOCTITE HB S109, HB S409, HB S049

© Martine Hamilton Knight

Featured Project Cases

Contact us

Please fill out the form below and we'll respond shortly.

There are some errors, please correct them below
What would you like to request?
This field is required
This field is required
Salutation
This field is required
This field is required
This field is required
This field is required
This field is invalid